Historiek

Het prille begin

Het prille begin

In 1940, tijdens de oorlog, waren er heel wat werklozen, zo ook in Heist. Om de verveling tegen te gaan, werden er amateuristische sportploegen in het leven geroepen. Zo verzamelden in de Molenstraat jonge mannen in het reparatiehok van een fietsenzaak. Daar kregen ze het idee om een voetbalploeg op te richten. In 1941 sloot onze club aan bij de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) onder de benaming "Football Club Molenzonen". We kregen het stamnummer 2982 toegewezen en kozen groen en rood als clubkleuren. Ondertussen was er reeds druk gezocht naar een geschikt terrein dat werd gevonden op de hoek van de huidige Neerweg en de O.L.Vrouwestraat. Voor kleedkamers en een kantine was er plaats noch geld. Men ging bij de buren aankloppen om zich daar om te kleden en te wassen. Dit gebeurde uiteraard in zeer primitieve omstandigheden.

De jaren 40-50

Na het spelen van een aantal vriendenmatchen (die steevast met zware cijfers verloren werden), trad FC Molenzonen in hun eerste seizoen 1941-42 aan in 3de provinciale (er bestond toen nog geen 4de provinciale). Bij het begin van het seizoen 1946-47 werden de huidige terreinen in gebruik genomen. Bovendien was de ploeg versterkt met een aantal talentvolle spelers uit de ruimere regio. Dit leidde tot de kampioenstitel en de bijhorende promotie naar 2de provinciale. Sindsdien degradeerde en promoveerde de club een aantal keren en werd er dus steeds in 3e of in 2e provinciale gespeeld.

De jaren 40-50

De jaren 60-70-80

De jaren 60-70-80

Begin de jaren '60 werd er met jeugdwerking gestart en eind jaren '60 hadden we zelfs gedurende enkele seizoenen een damesploeg. Om vooral de Hallaarse jeugd en supporters aan te trekken besloot het bestuur de oorsponkelijke naam aan te passen. Vanaf 1988 werd de benaming "Football Club Molenzonen Hallaar" gebruikt. Aangezien er ondertussen door de KBVB een 4de provinciale geïntroduceerd werd, speelden we vanaf toen ofwel in 3e ofwel in 4e provinciale. Een paar jaar later werd naar aanleiding van het 50-jarig bestaan de titel "Koninklijk" toegevoegd aan onze clubnaam.

De nineties en nillies

Naast de zorg voor het 1e elftal werd er ondertussen ook veel energie gestoken in de jeugdwerking. Dankzij het vele vrijwilligerswerk en talrijke huisbezoeken steeg het aantal jeugdspelers gestaag. De club groeide en bleef groeien, niet alleen in spelersaantallen, maar ook in kwaliteit. Zo werd - na een audit voor regionaal voetbal - onze club in 2010 bekroond tot beste regionale club van Vlaanderen. Dit werd extra in de verf gezet door het seizoen 2010-2011 kampioen te spelen met 4 verschillende jeugdploegen. Als gevolg werd er tijdens de seizoenen 2012-2013 en 2013-2014 een samenwerking met Lierse en Berlaar opgezet voor provinciaal voetbal.

De nineties en nillies

De jaren 2010 - 2020

De jaren 2010 - 2020

Op het einde van het seizoen 2014-2015 krijgen we als donderslag bij heldere hemel te horen dat de velden waarop we spelen, door de eigenaar - het OCMW van Lier - verkocht zullen worden. We hadden net nog heel wat investeringen gedaan en bleven niet bij de pakken zitten. RED KFCM werd opgericht, met als doel ervoor te zorgen dat we nog vele jaren in Hallaar kunnen voetballen. Vele initiatieven werden opgezet om dit doel trachten te verwezenlijken. Daarbij is onze legendarische mars naar het gemeentehuis van 9 december 2014  een gebeurtenis die we ons allen zeker nog herinneren. De jaren nadien bleven we samen met de gemeente en andere belanghebbenden, verschillende pistes onderzoeken. Dikwijls stootten we hier op een "njet".

Corona - 80-jarig bestaan

Ondertussen kregen we nog een andere tegenslag te verwerken. De corona-pandemie zorgde ervoor dat we een hele tijd niet mochten voetballen. Nadien kon het afhankelijk waar we ons in de hoeveelste golf bevonden - weer onder bepaalde voorwaarden.
Naast het sporten werden echter ook onze andere activiteiten beïnvloed. Zo hebben we 2x een tornooi georganiseerd, dat we uiteindelijk moesten annuleren. Ook onze befaamde mosseltent werd een paar jaar opgeborgen en werd vervangen door een take-away. Hierdoor liepen we als club toch heel wat inkomsten mis. Hier mogen we het bestuur danken om onze club financieel gezond te houden, zodat we dit hebben kunnen overleven.
Nog tijdens deze corona-periode, mochten we ons 80-jarig bestaan vieren. Omdat feesten toen uit den boze was, brachten we 2 heerlijke bieren uit met referentie naar onze clubkleuren: de Molenzonen Groen en de Molenzonen Rood.

Tot slot kregen we ook vanuit Voetbal Vlaanderen extra obstakels te verwerken. De voorwaarden om als club provinciaal voetbal aan te bieden, werden alsmaar strenger. Zo zouden we een scouting-cel moeten oprichten en o.a. diepgaande wedstrijdanalyses moeten uitvoeren. Deze voorwaarden zorgden voor onze beslissing om in 2021 uit het provinciaal voetbal te stappen.

Corona - 80-jarig bestaan

De toekomst

De toekomst

Onze blijvende ambitie om een oplossing te zoeken voor onze terreinen, kreeg in 2023 een positieve wending. Zo werd er een constructie uitgewerkt waarbij de gemeente onze velden heeft kunnen aankopen. 
RED KFCM heeft KFCM gered!

Na het goede nieuws hebben we niet lang gewacht om de middelen in te zetten die we tijdens die 9 onzekere jaren hadden vergaard. Zo werden onlangs de kleedkamers opgewaardeerd, bouwen we momenteel aan een nieuwe staantribune en staat een extra terras tussen tribune en kantine op de planning.

Uiteraard wensen we dat het daar niet bij blijft. Wij zijn altijd hoopvol en ambitieus. Menigeen van ons droomt nu van een kunstgrasveld en een nieuwe kantine. Laten we daar samen voor gaan.
Want Hallaar verdient zo’n warme club als de onze!